Кировоград - городской форум

Вернуться   Кировоград - городской форум > Город Кировоград > Общие темы

Общие темы Общие темы, обсуждения всего наиболее наболевшего и важного на текущий момент...

Ответ

Опции темы
Старый 19.01.2026, 12:01   #1
Builder
Местный

По умолчанию Хто ставив одинарний пам’ятник - що порадите?

Треба поставити пам'ятник дідусеві, але не можу визначитися з формою. Місця там небагато, стандартна одинарна ділянка, тому розглядаю компактні варіанти. Хвилює питання стійкості, бо ґрунт на кладовищі піщаний і схильний до зсувів. Чи варто брати високу стелу, чи краще щось приземкувате? І ще, чи реально поставити важкий граніт на таку землю, щоб він не поїхав після першої зливи? Хто вже ставив на піску, поділіться досвідом.
Builder вне форума   Ответить с цитированием
Старый 19.01.2026, 12:02   #2
gonshchik_petr
Местный

На піщаному ґрунті головне - площа опори, а не висота самого каменя. Минулого року ставив батькові в схожих умовах, то майстри заливали армовану бетонну подушку, яка ширша за саму могилу. Якщо просто кинути перемички, є ризик, що край підмиє водою і стела нахилиться. Щодо форми, то для одинарного поховання практичніше брати класичну пряму плиту або з невеликою хвилею. Вона легша за фігурні брили, тому менше давить на ґрунт і виглядає охайно.
gonshchik_petr вне форума   Ответить с цитированием
Старый 19.01.2026, 12:02   #3
Builder
Местный

З фундаментом зрозумів, економити на бетоні не буду. Тепер думаю над комплектацією. Я не зможу часто приїздити прибирати, тому вагаюся: лишати відкритий квітник чи закривати все суцільною плитою? Відкрита земля - це постійно бур'яни, а плита додає ваги і ціни. Чи є якісь проміжні варіанти, щоб і вигляд був не "бідний", і догляду мінімум? І як чорний камінь поводиться на сонці, чи не вигоряє гравірування на дешевших моделях, якщо брати не елітний сорт?
Builder вне форума   Ответить с цитированием
Старый 19.01.2026, 12:02   #4
gonshchik_petr
Местный

Щоб не полоти бур'яни і не переплачувати за важку надгробну плиту, раджу засипати квітник декоративним щебенем або гранітною крихтою на агроволокно. Це пропускає воду, але блокує траву, і виглядає набагато сучасніше за голу землю. Коли я підбирав варіанти, то переглядав різні одинарні пам’ятники в каталогах і помітив, що навіть прості прямокутні форми виглядають дорого, якщо зроблена якісна кругова поліровка всіх граней.
Не бійся, що лаконічна стела буде виглядати бідно - навпаки, строгий чорний габро без зайвих вирізів зараз у тренді. Щодо вигорання, то сам камінь колір не міняє, світлішає тільки фарба, якою затирають портрет. Тому проси майстрів робити глибоке механічне гравірування, воно буде чітким десятиліттями. Головне не бери "п'ятірку" (товщину 5 см) для висоти більше метра, бо її може розхитати вітром. Оптимально брати товщину 8-10 см, це додає солідності і стійкості конструкції, особливо на твоєму піску.
gonshchik_petr вне форума   Ответить с цитированием
Ответ