Кировоград - городской форум

Вернуться   Кировоград - городской форум > Город Кировоград > Общие темы

Общие темы Общие темы, обсуждения всего наиболее наболевшего и важного на текущий момент...

Ответ

Опции темы
Старый 25.01.2026, 11:28   #1
Builder
Местный

По умолчанию Оренда нерухомості - що обовʼязково прописати в договорі?

Хто здавав або знімав комерцію чи квартиру, підкажіть по договору. Знайшов приміщення під склад, власник суне свій варіант на одну сторінку. Там тільки ціна і адреса. Каже, що це стандартна риба і всі так працюють. Я стрьомаюся підписувати, бо раптом завтра виселять або піднімуть ціну вдвічі. Що там реально має бути прописано, щоб я був захищений? Цікавлять саме юридичні моменти, без яких договір не дійсний.
Builder вне форума   Ответить с цитированием
Старый 25.01.2026, 11:28   #2
gonshchik_petr
Местный

Ні в якому разі не підписуй той папірець. Договір оренди має містити істотні умови, інакше його можуть визнати неукладеним у суді. Тобі обов'язково треба зафіксувати предмет договору з точним описом майна, вартістю та індексацією. Також чітко прописуй строк дії та умови подовження. Без цього власник реально може виставити тебе за двері в будь-який момент або змінити умови оплати як йому заманеться.
gonshchik_petr вне форума   Ответить с цитированием
Старый 25.01.2026, 11:29   #3
Builder
Местный

А як щодо комуналки та ремонтів? Це приміщення потребує косметики, я готовий вкластися, але боюся, що після ремонту мені скажуть "дякую і до побачення". Як зафіксувати ці витрати? І ще момент по розірванню. В його варіанті він може розірвати угоду попередивши за тиждень, а я взагалі ніяк. Хочу прописати дзеркальні умови і штрафи за дострокове розірвання. Це нормально вимагати чи мене пошлють? І чи треба робити опис майна, там є якісь старі стелажі.
Builder вне форума   Ответить с цитированием
Старый 25.01.2026, 11:29   #4
gonshchik_petr
Местный

Тут є нюанси, які треба знати. Почитай про Істотні умови і порядок укладення договору оренди нерухомого майна https://alvaprivacy.ua/ua/poslugi/ci...khomist/orenda в матеріалі від юристів Альва Прайвесі, там якраз розписано про амортизацію та відновлення майна. Щодо ремонту, то прописуй пункт про "невід'ємні поліпшення". Вказуй, що ремонт зараховується в рахунок орендної плати або компенсується при розірванні, інакше подаруєш його власнику.
По розірванню вимагай попередження мінімум за місяць, а краще за два. Штрафи теж прописуй, це дисциплінує. Акт приймання-передачі обов'язковий. В ньому фіксуй поточний стан приміщення, всі дефекти стін, підлоги і ті старі стелажі. Якщо не опишеш, при виїзді на тебе повісять всі подряпини, які там були ще до тебе. Ще раджу перевірити його право власності в реєстрі перед підписом, щоб не зняти склад у шахрая.
gonshchik_petr вне форума   Ответить с цитированием
Ответ